Home | Contact | Over onsduits engels
muziek

Uiteraard zijn we heel blij met onze muzikanten! Zonder muziek, geen dans!

West-Friese Dansgroep "De Spierdijker Dansers"

West-Friese dansgroep "De Spierdijker Dansers" is opgericht in april 1976 en telde toen ongeveer 50 leden, waaronder 7 muzikanten en dankt haar naam aan het 10 km westelijk van Hoorn gelegen West-Friese lintdorp Spierdijk. Momenteel zijn er nog 28 actieve leden met een gemiddelde leeftijd van 74+.

westfrieslandEr wordt gedanst in het West-Friese uitgaanskostuum, dat door de betere boerenstand tijdens de zondagse kerkgang, verjaar- en hoogtijdagen tussen 1850 en 1920 gedragen werd.

De japonnen van de dames zijn van prachtige hedendaagse stoffen gemaakt naar oude patronen en foto's van onze grootouders. De hoofdtooi van de dames bestaat uit een zilveren of gouden oorijzer met de bijbehorende sieraden en een geplooide kanten kap. Verder dragen de dames een bloedkoralen of granaten ketting, een zilveren tasbeugel waaraan een kralengebreide tas hangt en een chatelaine (schaar, speldenkussen en naaldenkoker). Vroeger droeg de West-Friese boerin dit naar gelang de rijkdom van de boer.

De heren dragen een zwart lakens pak, bestaande uit een kniebroek, slipjas en een gekleurd vest waarop de horlogeketting goed tot zijn recht komt. Een hoge zwarte zijden hoed en witte gebreide kniekousen (met kuitstuk) maken het geheel compleet. Ook sommige heren dragen een chatelaine. Daar hangt o.a. aan een sleuteltje om het horloge op te winden, een lakstempel en een pijpenroder. De kostuums worden normaal overdag niet meer gedragen.

Door ons te presenteren in dit kostuum en er in op te treden hopen wij de traditie en het culturele West-Friese erfgoed te bewaren. Ons programma bestaat uit walsen, polka's, salon- en boerendansen.

Wij treden regelmatig op in eigen land en ook zijn wij vele malen in het buitenland geweest, zoals in Amerika (Tennessee), Duitsland, Frankrijk, Japan (Nagasaki Holland Village), China, Polen, Portugal en Zweden.